HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 MAYIS 2024, CUMARTESİ

Yenilenmiş telefona ilgi artıyor

Salgının etkisi, küresel çip sıkıntısı, yüksek vergi oranları ve dövizdeki artış nedeniyle cep telefonu fiyatları el yakarken, tüketicinin yenilenmiş telefonlara olan ilgisi gün geçtikçe artıyor.
 
15.06.2022 13:56
Yenilenmiş telefona ilgi artıyor
Yenilenmiş telefona ilgi artıyor
Geçtiğimiz yıl dünya çapında 251 milyon adet yenilenmiş akıllı cep telefonu satılırken, bu rakamın 2027 yılında 460 milyonu bulması öngörülüyor. Yenilenmiş telefon pazarı geçen yıl yüzde 15 oranında büyüdü. Özellikle gelişmekte olan Latin Amerika ülkelerinde bu oran yüzde 29'a ulaştı. Türkiye'deki yeni akıllı telefon satışları son 3 yılda ortalama 11 milyon adet seviyesinde gerçekleşti. Deloitte Global Mobil Kullanıcı Anketi 2019 sonuçlarına göre, akıllı telefonların sadece yüzde 20'si ikinci el pazarında ticarete konu oluyor. Ancak sektör temsilcileri, 2-3 yıl içinde Türkiye'de akıllı telefonların yüzde 30'unun yenilenerek ekonomiye geri döneceğini öngörüyor.

KDV oranı düşük

Türkiye'de ikinci el akıllı telefon pazarının yaklaşık 5 milyon cihaz seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın yüzde 55'i, potansiyeline rağmen ikinci el pazarına ulaşmıyor. Çalışır durumda olan cihazlar ya aile içinde kullanılıyor ya da yedek cihaz olarak bulunduruluyor. Önümüzdeki 3-4 yılda ülkemizde aylık 250 bin adet cihaz yenilenebilecek. Ülkemizde tüketicilerin iki yılda bir telefonlarını yeniledikleri göz önüne alınırsa pazarın katlanarak büyüyeceği düşünülüyor. Yenilenmiş akıllı telefonlar yüzde 1 KDV ve 1 yıl garanti kapsamında satılıyor. Amiral gemisi olarak nitelendirilen üst segment akıllı telefonların Türkiye'deki sıfır fiyatları 25 bin TL'yi aşıyor. Yenilenmiş bir telefon sıfırına göre yüzde 30-40 daha uygun bir fiyata alınabiliyor. Yenilenmiş telefon sektöründe ağırlıklı olarak iPhone ve Samsung markaları işlem görüyor. Özellikle iPhone'un 6, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus telefonları revaçta.

Bilgiler siliniyor

Öte yandan cep telefonu satarken en dikkat edilmesi gereken güvenlik konularından birisi de kişisel verilerinizin tamamen silinmiş olması. Sektör temsilcileri, yenilemeye alınan akıllı telefonlardaki veriler 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereği geri döndürülemez şekilde silindiğinin, tüketicinin yenilenmiş telefonu faturalı olarak aldığı için telefonun geçmişine ilişkin herhangi bir yasal sorumluluğu bulunmadığının altını çiziyor.
 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr