HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 20 MAYIS 2024, PAZARTESİ

Rusya barış için şartlarını açıkladı

Ukrayna savaşında barış için yol arayışı kapsamında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılan zirvenin sonuçsuz kalması sonrasında Moskova'dan önemli bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Moskova'nın barış sağlanması için olmazsa olmaz şartlarını açıkladı
08.08.2023 17:43
Rusya barış için şartlarını açıkladı
Rusya barış için şartlarını açıkladı
Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesiyle başlayan savaş, şiddetlenerek devam ediyor. Ukrayna'nın doğusundaki Pokrovsk kentinde dün iki Rus füzesi tarafından vurulan bir binada en az 7 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Donetsk askeri yönetim başkanı Pavlo Kirilenko, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada ağır hasar gören konut binasında en az 7 kişinin öldüğünü, 67 kişinin de yaralandığını söyledi. Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko ölü ve yaralı sayısını doğrulayarak yaralananlar arasında 29 polis memuru, yedi kurtarma görevlisi ve iki çocuğun bulunduğunu belirtti. Rusya pazartesi günü Ukrayna'nın doğusunda, Pokrovsk'un yaklaşık 150 km kuzeyinde yer alan ve geçtiğimiz eylül ayında Ukrayna güçleri tarafından geri alınan Kupyansk'a doğru ilerlediğini duyurmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı, "Son üç gün içinde Rus askerleri bu yönde 11 kilometrelik bir cephe boyunca üç kilometreden fazla derinliğe kadar ilerledi" şeklinde bir açıklama yapmıştı.


Cidde zirvesinde sonuç yok


Ukrayna'nın girişimiyle gelecekteki bir barış anlaşmasının temel ilkelerinin belirlenmesine yönelik başlatılan görüşmeler Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapıldı. Ukrayna tarafı pazartesi günü, hafta sonu Suudi Arabistan'da düzenlenen ve Moskova'nın davet edilmediği zirveden "memnun" olduğunu açıkladı. Cidde'deki toplantıya aralarında Çin, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Ukrayna'nın da bulunduğu yaklaşık kırk ülkeden temsilciler katıldı. Ancak Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoli Antonov Cidde'de diplomatik bir başarı elde edilemediği yorumunda bulundu. Antonov bu girişim hakkında, "ABD yönetiminin kendi arzularını gerçekmiş gibi göstermeye yönelik başarısız bir girişimine daha tanık olduk" ifadelerini kullandı. Diplomat, Rusya'nın katılımı olmadan Ukrayna'daki krizi tartışmanın anlamsız olduğunu da sözlerine ekledi.


Kiev'in planına ret


Öte yandan Rusya, Ukrayna ile müzakereler için bir kez daha şartlarını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Suudi Arabistan'da gerçekleştirilen Ukrayna görüşmelerine ilişkin açıklamasında, tartışılan "Zelenskiy planı"nın 10 maddesinden hiçbirinin, "kriz için müzakereye açık diplomatik bir çözüm bulmayı amaçlamadığını" ve "Rusya'ya dönük manasız bir ültimatom" olduğunu savundu. Zaharova, Moskova'nın krizin çözümü için ısrarcı olduğu şartları şöyle sıraladı: "Saldırıların ve Kiev tarafından yapılan terörist eylemlerin durdurulması. Batı'nın, Ukrayna'yı silahlandırmayı durdurması. Ukrayna'nın tarafsız, blok dışı ve nükleer olmayan statüsünün onaylanması. Rusya'nın yeni bölgelerinde yaşayanların BM Şartı'nda yer alan kendi kaderini tayin hakkını kullanması sonucunda ortaya çıkan yeni bölgesel gerçeklerin tanması.Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve askerden arındırılmasının sağlanması. Ukrayna'nın Rusça konuşan vatandaşlarının ve ulusal azınlıkların hakları güvence altına alınması."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr