Birleşmiş Milletler İklim Bilimi Danışmanlar Paneli (IPCC) bünyesinde küresel ısınmanın insan sağlığı, refahı ve mutluluğu üzerindeki etkilerine ilişkin şimdiye kadarki en kapsamlı çalışma gerçekleştirildi. Raporda iklim değişikliğinin küresel çapta mahsul üretiminin hali hazırda nasıl azalmış olduğu ve 21. yüzyıl boyunca mahsul verimini nasıl etkilemeye devam edeceğinden bahsediliyor. Beslenmesi gereken boğaz sayısı giderek artan ülkeler üzerinde daha fazla baskı oluşacağı tahmin ediliyor. Buna göre;
2015-2019 yılları arasında, başta Afrika ve Orta Amerika'da olmak üzere yaklaşık 166 milyon insan, iklimle ilgili acil gıda durumları nedeniyle insani yardıma ihtiyaç duydu.
Yükselen karbondioksit (CO2) seviyeleri ayrıca mahsullerin kalitesini de düşürecek ve temel gıda maddelerindeki hayati mineralleri ve besinleri azaltacak.
Daha yüksek sosyoekonomik gelişme seviyelerine rağmen, 2050 yılına kadar yaklaşık 10 milyon daha fazla çocuk yetersiz beslenecek ve bünyeleri zayıf kalacak. Bu da onları ömür boyu belli sağlık risklerine maruz bırakacak.
Emisyonların azalmadan devam etmesi halinde milyonlarca insanın ana protein kaynağı olarak gördüğü deniz hayvanlarını yakalama oranlarında ciddi düşüşler kaydedilecek. Özellikle Afrika'nın tropikal bölgeleri için yüzde 40 ila 70 oranında düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor.
Kırmızı et tüketimini yarıya indirmek ve kuruyemiş, meyve ve sebze alımını iki katına çıkarmak, gıda kaynaklı emisyonları yüzyılın ortasına kadar yüzde 70'e kadar azaltabilir ve 2030 yılına kadar 11 milyon hayat kurtarabilir.
50 bilim insanından iklim ve kriz uyarısı: Fosil yakıtları sonlandırmak yeterli değil
Hava koşulları
Yükselen sıcaklıklar nedeniyle insanların fiziksel çalışma yeteneğinin azalacağı öngörülüyor. Özellikle Güney Asya'nın büyük bir bölümü, Sahra altı Afrikası ile Orta ve Güney Amerika'nın bazı kısımlarının 2100 yılına kadar toplamda yılda 250 iş günü kaybı yaşayacağı hesaplandı.