HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 19 MAYIS 2024, PAZAR

Tünelin ucunda azıcık ışık görüldü!

Koronavirüs salgınında Nisan ayındaki zirve rakamlardan sonra Mayıs ayının sonuna doğru hem vaka, hem de ölüm sayılarında dünya genelinde gerileme yaşanıyor. Vakaların ve ölümlerin yarıya yakını Hindistan kaynaklı… Türkiye ise dünyada ilk 10 ülke içinde yer almaya devam ediyor.
24.05.2021 00:00
 Tünelin ucunda azıcık ışık görüldü!
 Tünelin ucunda azıcık ışık görüldü!
Koronavirüs salgınında Nisan ayında yaşanan 'pik' dönemin ardından düşüş eğilimi başladı. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere çok sayıda ülkede hayat büyük ölçüde normale döndü. Türkiye'de ise günlük vaka sayısı 8 binin altına indi lakin vefat sayımız hala yüksek! Dahası her gün 120-130 vatandaşımız 'ağır hasta' kategorisine dahil oluyor. Ülkemizde aşılama da yavaş seyrediyor. Nitekim 20 Mayıs saat 17.00'de 27 milyon 270 bin olan toplam aşılama sayısı Mayıs saat 17.00'da 28 milyon 60 bine yükseldi. Veriler Türkiye'de günde ortalama 200 bin aşılamanın yapıldığını ortaya koyuyor. Oysa günde en az 1 milyon aşılama yapılamalı ki, salgın kontrol altına alınabilsin. Ülkemizde yüzde 70 toplum bağışıklığı için yaklaşık 120 milyon doz aşının uygulanması gerekiyor. Yapılmayı bekleyen doz sayısı ise yaklaşık 92 milyon!  

 Hindistan açık ara lider

 Salgının kontrol altına alınamadığı Hindistan gibi ülkelerde ise virüsün yıkıcı etkisi sürüyor. Ülkede günlük vaka sayısı 400 binlerden 220 binlere geriledi.  İkinci dalga sırasında sağlık sistemi çöken Hindistan'da Ganj Nehrin'deki cesetler, pandeminin yol açtığı felaketi akıllara kazıyan görüntülerden sadece bir bölümünü oluşturuyor. Son dönemde Nepal, Tayland ve Japonya'da artan vaka sayısı dikkat çekiyor. Brezilya, Arjantin, Kolombiya, Fransa, Rusya ve İran da vaka sayısında ilk 10 ülke arasında yer alıyor. ABD ise 5. sıraya kadar geriledi! Nüfusunun tamamını Çin aşısı ile aşılayan Birleşik Arap Emirlikleri ile Bahreyn de yüksek vaka sayıları ile dikkat çekiyor. Ancak bu ülkelerde ölüm sayıları oldukça düşük!

 Uzmanlar umut veriyor

 Yaklaşık 1.5 yıldır salgının ne zaman sona ereceği sorusuna ise cevap aranıyor. Bugüne kadar bu soruya cevap verilememesi karamsarlığa yol açıyor. ABD'de de uzmanlar iyimser. John Hopkins Üniversitesi Öğretim Üyesi Justin Lessler, pandeminin sona ereceği günün öngörülemeyeceğini söylemekle birlikte 'aşının galip çıktığı' izleniminin güç kazanmakta olduğunu belirtti. Beyaz Saray'ın Covid 19 Danışmanı, Virolog Anthony S. Fauci de "Covid-19 bir salgın olmaktan çıkacak" dedi. ABD'nin sonbahara kadar halkın yüzde 70'ini aşılaması halinde salgında 'virüsün kontrolü' evresine geçileceği ifade ediliyor. Alman Virolog Christian Drosten ise, salgının son bulması için yaklaşık bir buçuk yıl daha sabredilmesi gerekeceği görüşünde.

 Herkes aşı olmak istemiyor

 Sürü bağışıklığına ulaşılmasını önleyebilecek muhtemel bir etken de aşı olmak istemeyenler oluşturuyor. Örneğin ABD'de aşılananların oranı Nisan ayı ortası itibariyle gerilemeye başladı. İlk aşısını olanların yüzde 8'i ikinci aşı için başvurmadı. Kimi eyaletler aşılanmayı çekilişlere katılım, müze biletleri, yemek ve içecek ile teşvik etmeye çalışıyor. İsrail'de de Mart ayından bu yana aşılananların sayısı Mart ayı itibariyle azaldı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr