HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 03 ŞUBAT 2025, PAZARTESİ

Delta varyantı durdurulamıyor!

Aşılamanın hızlandığı dönemde ortaya çıkan varyantların dünyaya yayılması önlenemiyor. En hızlı yayılan varyant da Delta varyantı. Pek çok ülkede baskın hale gelen Delta varyantı nedeniyle Avrupa'da bazı ülkeler 4'üncü dalgaya hazırlık için harekete geçti bile
08.07.2021 00:00
Delta varyantı durdurulamıyor!
Delta varyantı durdurulamıyor!
Tüm dünyanın 1.5 yıldan fazladır mücadele ettiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında, mutasyona uğrayan virüsün varyantlarının oluşturduğu endişe büyüyor. En tehlikeli görülen Delta varyantı bir çok ülkede baskın hale gelmiş durumda. Delta varyantıyla ilişkili  en fazla vakanın görüldüğü ülke 85 bin 637 kişi ile İngiltere oldu. İkinci sırada 9 bin 119 vaka ile 2020 yılının sonunda bu varyantın ilk görüldüğü ülke olan Hindistan yer alırken, üçüncü sırada 6 bin 640 vaka ile Amerika Birleşik Devletleri yer aldı. Almanya 2 bin 46, Portekiz bin 492, Kanada bin 184, İsveç bin 21 vaka ile en fazla Delta varyantına rastlanılan ülkeler oldu. Ülkemizde ise Delta varyantı görülmeye başlarken, şu ana kadar ki vaka sayısının 284 olduğu paylaşıldı.

Almanya'dan korkutan açıklama

Daha kolay ve hızlı bulaştığı belirtilen koronavirüsün Delta varyantı, Almanya'yı da etkisi altına aldı. Robert Koch Enstitüsü'nden (RKI) yapılan açıklamaya göre, 21-27 Haziran tarihleri arasında tespit edilen tüm koroavirüs vakalarının kaynağı yüzde 59 oranıyla Delta varyantı. Enstitüden yapılan açıklamada, Delta varyantının yayılma hızının bir haftada neredeyse iki kat arttığına işaret edilerek, PCR testi sonuçlarına göre yeni korona enfeksiyonlarının yaklaşık üçte ikisinin Delta varyantı (B. 1.617.2) kaynaklı olduğuna işaret edildi. Enfeksiyonların üçte birinin ise geçen kış Almanya'da etkili olan Alfa mutantı kaynaklı olduğu belirtildi. Alfa mutantının genel korona vakalarındaki payı Mayıs ayı sonunda yüzde 91 olarak tespit edilmişken, Haziran ayı sonunda bu oranın yüzde 33'e gerilediği belirlendi. RKI, diğer virüs varyantlarının ise Almanya'da etkili olmadığını kaydetti.

Avrupa'da 4'üncü dalga alarmı

Başta İngiltere olmak üzere koronavirüsünün Delta varyantının yayılma hızı, Avrupa ülkelerinde paniğe yol açtı. Aşı kampanyasında önemli ilerleme kaydeden İngiltere'de de Delta varyantı vakalarında katlanan bir artış yaşanıyor. Ancak vakaların artmasına rağmen, hastaneye yatan hasta ya da ölü sayısında henüz yüksek bir etki yaratmadı. Fransa'da ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bakanlar Kurulu'ndan önce güvenlik zirvesini toplayarak, yeni bir dalga karşısında alınması gereken önlemleri konuştu. Toplantıya katılan Bilim Konseyi, bu aşamada AB sınırlarının yeniden kapatılması gibi bir önlem için çok geç kalındığı, Delta varyantının tüm Avrupa'da hızla yayıldığı görüşünü dile getirdi. İspanya'da da vaka sayıları hızla artıyor. İspanya'nın en çok turist çeken kenti Barcelona'nın da içinde olduğu Katalonya bölgesi, özellikle gençler arasında son günlerde kaydedilen Covid-19 vakalarındaki hızlı artışı engellemek için kısıtlamaları yeniden uygulamaya karar verdi. Delta'nın en hızlı yayıldığı Avrupa ülkesi Portekiz'de de, varyantın kayda değer bir şekilde hızlanması sonrası, günlük vaka sayısının 2 bini aştığı açıklandı. Sağlık Bakanı Marta Temido, artış aynı hızla devam ederse, bu rakamın önümüzdeki hafta iki katına çıkacağını açıkladı. Avrupa'da olası bir dördüncü dalgadan endişe eden ülkeler arasında yer alan Norveç'te hükümet, Temmuz ayında kaldırmayı planladığı önlemleri, Temmuz sonu, Ağustos başına erteledi. Başbakan Enna Solberg, "Delta varyantının mevcut durumu nasıl etkileyeceğini bekleyip görmeyi seçiyoruz. Ancak durum hala olumlu" dedi.

Maske kullanmak çok önemli

Delta varyantının yayılmasının önüne geçebilmek için önlemleri aksatmamak gerektiğini belirten Alman İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Christine Falk, testlere devam edilmesi ve maske kullanımı gibi kurallara mutlaka uyulması tavsiyesinde bulundu. Falk, önlem alınmazsa yeni mutantın daha hızlı bir şekilde yayılacağını kaydetti. Prof. Dr. Falk, RKI verilerine yönelik değerlendirmesinde Delta varyantının Almanya'da halen düşük seyreden insidans sayılarını olumsuz yönde etkileyebileceğine işaret ederek "Vaka sayıları düştü ancak yeni vakaların çoğu Delta'ya dayanıyor. Salı gününden itibaren de rakamlar tekrar artışa geçti" dedi. Şu an için Delta varyantının daha fazla insanın tekrar enfekte olmasına yol açacağından hareket edilebileceğini kaydeden Prof. Falk, "Çünkü bu virüsün bir kişiden diğer kişiye geçmesi kolay" diye konuştu. Falk, Avustralya'dan verdiği bir örnekle konuya açıklık getirdi. Avustralya'nın kendisini "Koronadan arınmış ülke" ilan ettiğini hatırlatan Falk, ancak Delta ile enfekte olmuş bir uçak mürettebatının bir alışveriş merkezinde diğer insanlara virüsü nasıl kolayca bulaştırdığının bir animasyonla gözlemlendiğini söyledi. Falk, söz konusu kişinin yanındaki kişilere virüsü kolayca aktardığının görüldüğünü belirterek "Çünkü Avustralya'da artık maske zorunluluğu yok" dedi. Virüsün Alfa varyantının ise bu kadar kolay bulaşmadığını ifade eden Falk, "Bu, Delta'nın birkaç virüs parçacığıyla bir insanı enfekte edebileceği anlamına geliyor. Ve Almanya'da hâlâ aşılanmamış veya tamamen aşılanmamış insanların oranı çok yüksek. Yani burada maske olmadan hiçbir şekilde korunmak mümkün değil" dedi. 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr