Karantinasız seyahat ve oldukça ucuzlamış olan Türk lirası ilgilerini çeken Arap turistler, Türkiye'de Avrupalıların bıraktığı boşluğun önemli bir kısmını doldurmaya başladı. Türkiye'nin turizm endüstrisinin toparlanması noktasında Araplar ciddi bir rol oynamaya başladı. Araplar, karantina ve çoğu Arap ülkesine seyahat yasağı uygulayan Avrupa ülkeleri yerine Türkiye'yi tercih ediyorlar. Bunun en temel nedenlerinden birinin Türkiye'nin gelen turistlere karantina uygulamaması olduğu ifade ediliyor. Türkiye'deki lüks otellerin Avrupa'daki emsallerinden kat kat daha ucuz olması da Arap turistleri ülkemize çeken etkenlerden.
Türkiye turistlere ucuz geliyor
Karantinasız seyahat ve son üç yılda dolar karşısında yüzde 50'den fazla değer kaybeden Türk Lirası, tüm destinasyonlardan olduğu gibi özellikle de Orta Doğu'dan gelen turist talebini önemli ölçüde artırmış durumda. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre Türkiye'ye Ürdün'den büyük bir talep var. Yapılan açıklamalara göre Ürdünlü turistlerin Türkiye rezervasyonları arasında yüksek bütçeli olanlar da az değil. Gidişat Arap turistler için en popüler destinasyonun Türkiye olacağını gösteriyor. Türkiye'yi tercih eden Arap turistler arasında Kuveyt, Katar ve Filistinliler de bulunuyor. Türkiye'deki Akdeniz otellerinin beklenenden daha iyi performans gösterdiğini kaydeden uzmanlar, tüm bu talep astışlarına rağmen gelen turist sayısının bu yıl 2019 seviyelerine ulaşmanın mümkün olmadığını belirtiyor.
2021'de değeri en fazla düşen para TL
Thomson Reuters Datastream adlı kuruluşun Haziran ayında yayımladığı rapordaki verilere göre 2021'in ilk yarısında dolar karşısında en fazla değer kaybını yüzde 14 ile Türk Lirası yaşadı. Dolar karşısında sene başından beri en fazla değer kazanan para birimleri Brezilya Reali, Kanada Doları, Ukrayna Grivnası, Güney Afrika Randı, İngiliz Sterlini ve Rus Rublesi oldu. Türk Lirasından sonra en fazla değer kaybı yaşayan para birimleri ise Arjantin Pezosu, Kolombiya Pezosu ve Nijerya Nairası oldu. Suudi Arabistan Riyali ise ABD Doları karşısında sabit kalan para birimi oldu.