HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 21 KASIM 2024, PERŞEMBE

Çin'den Tayvan'a "ABD'nin piyonu olma" uyarısı

Çin, Tayvan siyaset belgesinde 'barışçı yeniden birleşme' mesajı verdi. Belgede "Barışçı yeniden birleşme ve 'tek ülke, iki sistem' anlayışı, Tayvan sorununun çözümü için temel ilkelerdir. ABD'de bazı güçler, Tayvan'ı Çin'e karşı piyon olarak kullanmak istiyor" denildi. Bu arada Çin, Tayvan Boğazı'ndaki tatbikatlarını tamamladı.
 
10.08.2022 19:07
Çin'den Tayvan'a "ABD'nin piyonu olma" uyarısı
Çin'den Tayvan'a "ABD'nin piyonu olma" uyarısı
Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretinin ardından gerilimin arttığı Tayvan'a ilişkin yayımladığı siyaset belgesinde, egemenlik ihtilafı içinde olduğu ada ile ideolojik ve sosyal farklılıkların tanınması temelinde 'barışçı yeniden birleşme' hedefini vurguladı. Çin'de kabine görevindeki Devlet Konseyi'ne bağlı Tayvan İlişkileri Dairesi ile Enformasyon Dairesinin ortak yayımladığı, "Tayvan Sorunu ve Yeni Dönemde Çin'in Birleşmesi" başlıklı belgede, Pekin'in ada üzerindeki egemenlik iddiaları yinelenirken uzlaşmacı mesajlara yer verilmesi de dikkati çekti. Belgede, "Barışçı yeniden birleşmeyi sağlamak için tüm samimiyetimizle ve elimizden gelen her çabayı göstereceğiz" ifadesi kullanıldı.

Gerekirse silah kullanırız!


Belgede, Pekin'in birleşme amacı doğrultusunda gerekirse güç kullanma seçeneğini saklı tuttuğunu ancak bunun Tayvan'ın Çinli halkını hedef almayacağı, dış müdahalelere ve ayrılıkçı eylemlere savunma amaçlı olacağı vurgulandı. Son dönemde Pelosi'nin ziyareti ve Çin'in ada çevresinde yürüttüğü tatbikatlarla tırmanan gerilimin sorumlusu olarak Tayvan'daki hükümete ve onu destekleyen dış güçlere işaret edilen belgede Çin'in tek bir ülke olduğu ve Tayvan'ın onun parçası olduğu, adanın hiçbir zaman ayrı bir devlet olmadığı ve bu statüsünün değiştirilemeyeceği belirtildi. Belgede şunlar kaydedildi. "Barışçı yeniden birleşme ve 'tek ülke, iki sistem' anlayışı, Tayvan sorununun çözümü ve ulusal birliğe ulaşılması için temel ilkelerdir. Barışçı yeniden birleşmeyi sağlamak için ana karanın ve Tayvan'ın ayrı ideolojilere ve sosyal sistemlere sahip olduğunun kabul edilmesi gerekir. 'Tek ülke, iki sistem' soruna en kapsayıcı çözüm olacaktır. Bu, demokratik ilkeler temelinde, iyi, niyete dayalı, barışçı çözümü ve her iki tarafın da faydasını hedefleyen bir yaklaşımdır. Sosyal sistemlerin farklılığı, ne yeniden birleşme önünde bir engel ne de ayrılıkçılığın gerekçesi olabilir."

ABD, Tayvan'ı piyon olarak kullanıyor


Washington yönetimine yönelik mesajların da yer aldığı belgede "ABD'de bazı güçler, Tayvan'ı Çin'e karşı piyon olarak kullanmak istiyor. Eğer onlara müsaade edilirse, Boğaz'daki gerilim artmaya devam edecek, Çin-ABD ilişkileri daha fazla zarar görecek ve bu durum ABD'nin kendi çıkarlarını da zedeleyecektir" değerlendirmesine yer verildi. 

Çin tatbikatları sonlandırdı


Öte yandan Bu arada Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin geçen hafta Tayvan'a ziyaretinin ardından Ada çevresinde başlattığı askeri tatbikatları noktaladığını bildirdi. Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Vu, Çin'in, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretinin ardından Ada çevresinde yürüttüğü askeri tatbikatlarının 'işgal planına hazırlık" olduğunu savunmuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr