HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 28 MAYIS 2024, SALI

Eczacılar ilaç krizi yaşıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) yaptığı İstanbul'da Eczacılar Araştırması, eczacıların gözünden son dönemde artan ilaç tedariki sorununu gündeme getirdi
21.02.2022 15:39
Eczacılar ilaç krizi yaşıyor
Eczacılar ilaç krizi yaşıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) yaptığı İstanbul'da Eczacılar Araştırması, eczacıların gözünden son dönemde artan ilaç tedariki sorununu gündeme getirdi. 480 eczacıyla 20-25 Aralık tarihleri arasında, telefon üzerinden yapılan araştırmaya göre, en çok, çocuk hastalıkları ilaçlarında tedarik sorunu yaşanıyor.  İkinci sırada ise solunum yolu, kalp ve damar hastalıkları ile ilgili ilaçlar yer alıyor. Araştırmaya göre, eczacıların yüzde 99.6'sı ilaç tedarikinde güçlük çekiyor. Yüzde 26.3'ü ilacın yanı sıra, tıbbi ekipman bulmada da sıkıntı çekiyor. Diyabet, kanser, ruh ve sinir hastalıkları ilaçları tedarikinde de ciddi sıkıntıların yaşandığı görüldü. Eczacılar, tükenen ilaçların yenilerini ortalama üç haftada rafa koyabildiklerini söyledi. Eczacılara, ilaçlardaki tedarik sorununun sebepleri sorulduğunda, üç neden öne çıktı. Yüzde 77.2'si en önemli sebebinin döviz kurundaki artışlar, yüzde 45.9'u sağlık bakanlığının uyguladığı ilaç fiyatlandırma politikaları, yüzde 34.9'u ise hammadde sıkıntısı olduğunu söyledi.

Eczacılara göre, 161 ilaçta, yaklaşık üç aydır tedarik sorunu bulunuyor. Bunların yüzde 60'ını ithal ilaçlar oluşturuyor. Eczacıların yüzde 64.6'sı bu durumdan Sağlık Bakanlığı'nı, yüzde 52.2'si yabancı ilaç şirketlerini, yüzde 47.8'i ise yerli ilaç firmalarını sorundan sorumlu görüyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr