Allah'ı (c.c) arzu ediyor, istiyor isek, bilelim ki tuttuğumuz yol, doğru bir yoldur. Çünkü Allah'a (c.c) kavuşmanın içinde ölümde vardır.
Öyle bir noktaya geliyor ki, ölüme de 'hodri meydan' diyorsun.
Bu yol doğru olmayacakta hangisi olacak? Yani insanın, Allah (c.c) için nefsini feda edebilecek, verebilecek bir imana sahip olması çok büyük bir üstünlüktür…
Bu yolda gayret sarf eden insan için Cenab-ı Hak; "Ona, Biz hidayet veririz" diyor. Bir başka ayette de; "muttaki olup, Allah'tan korkan kimselere, Allah Teâlâ çıkacak bir yol verir, sapıklıktan onu çıkarır, ummadığı yerden onu rızıklandırır." (Talak Suresi 3) buyuruyor.
Çıkacak yol, demek, yanlışa sapmaktan korunması, doğruyu bulması, hakkı yaşaması demektir…"
Sevgi ispat ister
"Eğer insan Allah'ı (c.c) sevdiğini iddia ediyorsa, O'nun ile olması gerekir. İnsan, kalbinde ve dilinde zikri hâkim kıldığı zaman bilsin ki o kul, o insan Rabbini seviyor. Hiç kendisinden endişe etmesin.
Eğer kalbiniz, eğer diliniz Allah'ı (c.c) sevmeye alışmışsa, Cenab-ı Hakk'ın adı geçtiği zaman kalbiniz hoşnut oluyorsa ve de devamlı surette hep O'nu anma duygusunu yaşıyorsanız bilesiniz ki, sizin geldiğiniz yer Allah'ı (c.c) sevme noktasıdır…
Allah'ın (c.c) istediği emirleri yerine getirme eğilimi sizde çok daha fazla ise biliniz ki bu fazlalık sizde, Allah (c.c) sevgisinin ganiliğinden meydana geliyor.
İstiyorsunuz ki daha hangi güzelliği, hangi hayrı, hangi ibadeti yapsam da O'na kavuşabilsem."
Tevekkül
"Tevekkül, her şeyinle Allah'a (c.c) teslim olup, o teslimiyetine mukabil olan gayreti, himmeti bütün amellerinde ortaya koymandır.
Bunu yaptığın zaman, O Rabbin çok cömerttir. O kadar cömerttir ki sen bir verirsin O, en az on verir…
Yani bizim, hayatımızda Allah'a (c.c) güvenmemiz, O'na teslim olmamız lazım…
Sanki sen failsin! Fail Allah'tır (c.c). Yaptığın işlerin faili de O'dur, yapamadığın işlerin faili de O'dur.
Tevekkül bunu insanın, nefsine ve ruhuna sindirmesi ve buna alışmasıdır…"
Lütuf sahibi Allah'tır
"
Allah (c.c) ona bir lütufta bulundu mu; 'O ikram ediyor. Ben kimim, benim yaptıklarımdan ne oluyor ki, O'nun bana verdiği nimetlerin karşısında, benim yaptıklarım hiçbir şeydir' diyor.
Böyle düşününce Allah'ta (c.c),o kuluna daha fazla merhamet ediyor. Rahmetini gönderiyor. İşte ümit ile korku hali budur. Bu hali yaşamaktır.
(Prof. Dr. Haydar Baş, Yaşayan Kuran; Sünnet ve Hikmetin sırları eserlerinden derlenmiştir)