Cenab-ı Hakk'ı hatırlatan her şey zikirdir. Zaten zikrin manası anmaktır, hatırlamaktır, unutmamaktır. Bunu, isterseniz Kur'an ayetlerini okuyarak yaparsınız. Kur'an'ın içerisinde bazı âyetlerin zikir mânâsına gelen sözleri söyleyerek yaparsınız.
Zaten Resûlullah'ın hadislerinin tamamı ve bu husustaki beyanları bu işin mukayyed ve muhkem olduğuna delildir. Yani Kur'an âyetlerinin dışında Peygamber Efendimizin uygulaması gene Kur'an ayetleri içerisindeki ruhtur.
Mesela, ayet-i kerimede Cenab-ı Hak buyuruyor ki: "Yerde ve gökte her şey Cenab-ı Hakk'ı zikrediyor..." Bir başka ayette, "...zikreder..." buyuruyor. Bir hadis-i şerifte de Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Allah'ın 99 ismi vardır. Kim bunları okursa Cennet'e girer."
Allah'ın Sevgilisi böyle beyan ediyor. Allah'ın bu 99 ismi ile bütün kâinat Allah'ı zikrederken, Peygamber Efendimiz de beyan ediyor ki: "Bunları okuyan Cennet'e girer."
Yine Resûlullah'ın (s.a.a.) hayatına bakıyoruz. O'nun hayatında görüyoruz ki; sahabe oturmuş, Cenab-ı Hakk'ı, Kur'an'ın ruhuna uyan cümlelerle, kelimelerle zikrediyor. "Allah" diyor. "Hayy" diyor. "Hak" diyor. "Lailaheillallah" diyor. Hem de Peygamberle (s.a.a.) birlikte diyor.
Mesela Peygamber Aleyhisselam, bir hadisinde, "Kim, ihlasla lailaheillallah" derse Cennetliktir" buyuruyor. Hatta bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor: "Ben, Mi'rac'da büyük bir şehir gördüm. Öyle muazzam, mutantan, mütezeyyin bir âlem ki, sordum: 'Ya Rabbi! Hangi ulu'l-azim peygamberine bunu hazırladın?"
Bana cevap olarak, 'Dünya hayatında lailaheillallah zikrine devam edenlere hazırladım' dendi." Şimdi Kur'an'da bu müjde bu şekilde anlatılmıyor ama o ruh âyetlerde var. Kur'an'ın içinde var." Devam edecek
(Prof. Dr. Haydar Baş, İcmal Dergisi Ağustos 2014)